mildred

Internationella swingdansläger på Åland

Sofia Enros och Daniel Johansson från Mildreds swingskola har som ideell arbetsgrupp arrangerat två internationella swingdansfestivaler på Åland, Windjammers Ball sommaren 2011 och Scandinavian Shuffle vintern 2013.
ABF-Åland har stått som juridisk huvudman för båda festivalerna.
Windjammers Ball var Ålands första och Finlands största swingdansläger. 12-14 augusti 2011 deltog fler än 500 dansare och musiker från 19 nationer i det alkoholfria och åldersintegrerade evenemanget i Badhusparken i Mariehamn. Windjammers Ball lockade förstagångsbesökare till Åland från bland annat Australien, Belgien, Danmark, England, Frankrike, Italien, Kanada, Litauen, Schweiz, Spanien, Tyskland, Sverige, Ungern och USA.

I kursutbudet fanns Lindy hop, prova på-lektioner i Balboa, Charleston och Stepp samt Swing Kids, en dans- och musik workshop för barn. Dessutom kunde man delta i Swing Talks, ett öppet jam och samtal om att spela swingjazz och Sailors on Parade, en musik- och dansparad genom Mariehamn.

Under invigning på museifartyget Pommerns däck spelades ett lindy dop upp, inspirerat av sjömanstraditionen linjedop. Dansfesterna pågick i dagarna tre, med socialdans till internationella liveband och djs i Badhuspaviljongen. Det bjöds på flera uppträdanden av professionella dansare och helgen avslutades med tedans.

Titta på foton från Windjammers Ball tagna av Christopher Allen:
Parad och dans ombord på Pommern och i Badhuspaviljongen - Fredag kväll
Kurser och SwingTalks - Lördag dag
Dans till Rhythm Junkies i Badhuspaviljongen - Lördag kväll
Swing Kids - Söndag dag
Gruppfoton från kurserna
Tedans till Hornsgatan Ramblers i Badhuspaviljongen - Söndag kväll

Besök Windjammers Balls hemsida.


Foto: Christopher Allen


Foto: Christopher Allen


Foto: Christopher Allen
Scandinavian Shuffle är ett turnerande evenemang, ett Balboaexchange, en swingjazzfestival, som tidigare arrangerats i Köpenhamn, Helsingfors, Göteborg och Oslo. Scandinavian Shuffle startades 2009 för att stärka dansen och det nordiska Balboanätverket. 2013 stod Mariehamn som värdstad för Scandinavian Shuffles femårsjubileum som arrangerades den 8-10 februari i Stadshuset.

Utöver dansfesterna fick deltagarna lära känna Mariehamn under kulturella aktiviteter som Balboa Flash Mob i Sittkoffs galleria, Balboa on Ice; dans, varm choklad och bullar på Slemmerns is och guidad stadsvandring med Mia Åkerfelt. Söndagens tedans inleddes med Body river yoga och brunch med åländska specialteter.

250 unika personer från 15 länder deltog i Scandinavian Shuffle Mariehamn, varav 70 var förstagångsbesökare på Åland. De representerade länderna var Finland, Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Italien, Schweiz, Portugal, Ukraina, Lettland, Ryssland, Australien och USA.

Titta på foton från Scandinavian Shuffle tagna av Christopher Allen:
Dans i Mariehamns stadshus - Fredag kväll
Kulturella aktiviteter - Lördag dag
Dans i Mariehamns stadshus - Lördag kväll
Brunch och tedans - Söndag eftermiddag
Efterfest - Söndag kväll

Titta på foton från Scandinavian Shuffle tagna av Alexandra de Haas:
Flashmob, Balboa On Ice & Swing Talks
Fester i Mariehamns stadshus
Brunch, tedans och efterfest

Besök Scandinavian Shuffles hemsida


Foto: Christopher Allen


Foto: Alexandra de Haas


Foto: Alexandra de Haas